Hur orsakas digtala CO2-utsläpp?
Globala datacenter och digitala enheter förbrukar stora mängder ström (kylning och elförbrukning)- vilket i många fall kommer från icke-förnybara källor. Om internet hade varit ett land skulle det vara 6:a i den globala CO2-utsläppstatistiken, på samma nivå som hela Storbrittanien... Vi måste nå en halvering av de globala CO2-utsläppen innan 2030. Om det inte sker tror klimatforskare att den livshotande globala uppvärmningen blir omöjlig att stoppa...
Brådskande
Arbetet med att minska våra utsläpp kan inte vänta. En färsk rapport från IPCC (FN:s klimatpanel) är alarmerande: " unless there are immediate, rapid and large-scale reductions in greenhouse gas emissions, limiting warming to close to 1.5°C or even 2°C will be beyond reach."
Problemen med många hemsidor
Onödigt tunga
Många sidor är på tok för stora i filstorlek, vilket leder till långa laddningstider
För mkt innehåll
Videos, bilder, animationer artiklar etc. Vad är nödvändigt att ha på en modern hemsida?
CO2-bovar
Digitala utsläpp har hamnat lite i skymundan men är ofta en stor del av det totala fotavtrycket.
1 Onödigt tunga
Många sidor är onödigt stora i filstorlek. Varje gång en sida laddas måste allt innehåll hämtas - vilket konsumerar ström
2 För mycket innehåll
Många är kvar i idén att hemsidan ska innehålla allt, även dynamiskt innehåll som videos, social media flöde och artiklar. Det vore bättre att länka vidare till ursprungsplatsen istället. En enklare hemsida är enklare att navigera, vilket skapar en bättre användarupplevelse.
3 Släpper ut stor mängd CO2
Om man som företag tar hållbarhet på allvar bör man håll koll på sitt CO2-fotavtryck i alla beröringspunkter med kunderna. Hemsidan är en bra och hyfsat enkel startpunkt för att tackla digitala utsläpp.
Många hemsidor som vi bedömer är onödigt komplicerade för sitt ändamål, har bristande säkerhet och är långsamma.
"(...) in creating a web that’s better for the planet, we’ll create a web that’s better for people, too"
Tom Greenwood, author Sustainable Web Design